Жителите на Каталуния гласуват днес на референдум за независимост.  Той

...
Жителите на Каталуния гласуват днес на референдум за независимост.  Той
Коментари Харесай

В Каталуния гласуват на референдум за независимост въпреки натиска на Мадрид

Жителите на Каталуния гласоподават през днешния ден на референдум за самостоятелност. 

Той беше разгласен за противозаконен от Мадрид, защото съгласно испанската конституция единствено централната власт може да инициира референдум.

Испанските управляващи обаче не стопираха до такава степен. Мадрид ускори натиска над Каталуния, с цел да провали референдума. 

14 висши представители на каталунската власт, които вземат участие интензивно в подготовката на референдума, бяха задържани, а на редица каталунски служители бяха наложени санкции от сред 6000 и 12 000 евро дневно, в случай че не се откажат от помощта си за провеждането на референдума.

Лидерът на каталунското сепаратистко районно държавно управление Карлес Пучдемон също беше застрашен със затвор поради ролята му в реализирането на референдума. 

Бяха иззеха близо 10 милиона бюлетини, предопределени за референдума, както и известията, адресирани до към 45 000 членове на секционни комисии. Банковите сметки на каталунското държавно управление бяха подложен под надзора на централното финансово министерство, с цел да не се позволен противозаконни разноски, за каквито биха се сметнали тези за допитването. 

Мадрид разгласи още, че изпраща повече полиция в Каталуния - сред 3000 и 4000 служители на реда, които ще се намесят, в случай че референдумът се състои.

Действията на испанските управляващи станаха причина за траяли няколко дни многохилядни митинги в поддръжка на референдума. 

Властите в Каталуния са безапелационни, че референдумът ще се организира макар възбраната. 

Активисти на референдума окупираха още в петък учебни заведения, в които ще има секции, с цел да подсигуряват, че в тях ще може да се гласоподава. 

Социологическите изследвания през лятото демонстрираха, че 41% от каталунците желаят самостоятелност, а 49% са срещу концепцията. Възможно е обаче натискът на Мадрид в последните седмици да промени този резултат. 

В същото време специалистите не са на едно мнение по въпроса какво би се случило, в случай че Каталуния получи самостоятелност. Някои виждат риск за целостта на Испания и показват финансовите провокации, пред които може да са изправени останалата част от Испания и самата Каталуния. Ако независимостта стане факт пък, ще стои въпросът за участието на Каталуния в Европейски Съюз и в еврозоната. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР